Waarom je niet afvalt door stress

Waarom je niet afvalt door stress

Je wil dolgraag een paar pondjes lichter zijn, je doet er van alles aan, maar het lukt je maar niet om ook maar iets af te vallen.

Naast je drukke baan, gezin of relatie, huishouden, sociale contacten, misschien ook wel mantelzorg, sport je ook nog een aantal keer per week. Je gaat sporten omdat je weet dat bewegen en sporten goed voor je is en dat je er van afvalt...

Waarom lukt het jou dan maar niet?

Je motivatie wordt langzaamaan minder, je voelt je lichtelijk gefrustreerd omdat je toch wel enig resultaat had verwacht gezien de inspanning die je hebt gedaan. Het liefst zou je de handdoek in de ring gooien, maar je weet dat dat ook geen oplossing biedt. Op karakter ga je door maar je weerstand en frustratie nemen toe. Je weet niet meer wat te doen.

CHRONISCHE STRESS EN HORMONEN

Ben jij iemand die meteen 'aan' staat zodra je wakker wordt? Je hoofd draait meteen op volle toeren met zaken die je allemaal moet van jezelf en omdat je altijd veel te doen hebt. Daarbij wil je ook altijd alles goed doen voor anderen.

In het informatietijdperk en de snel veranderende wereld waarin we nu leven, schiet je lichaam sneller in de stress modus (en ook langer) dan goed voor je is. (denk aan social media en jezelf vergelijken met anderen) Zonder dat je het zelf in de gaten hebt, zit je hoofd en lichaam vaak in de stress modus.

De stresshormonen adrenaline en cortisol worden aangemaakt om acuut te kunnen reageren en vooral om door te kunnen blijven gaan. Deze stresshormonen blijven actief zolang jij blijft doorgaan en pas als je slaapt nemen ze af en komt je lichaam tot rust. De volgende morgen denk je zodra je wakker wordt, meteen aan alles wat je moet die dag en schiet je lichaam meteen weer in de stress.

Piekeren, zorgen maken en alles overdenken zorgt ook voor een stressreactie in je lichaam. Zodra je lichaam in de stressmodus zit, wordt je stofwisseling heel traag. Je lijf gaat heel zuinig om met energie, want het heeft alle energie nodig om acuut te kunnen reageren --> Fight, flyte of freeze.

Je lichaam begint vet op te slaan, want vetten geven langdurige energie om te kunnen reageren op een stressvolle situatie. Je hebt meer zin in vet, zoet of zout en voila, je zit in een vicieuze cirkel. Vetcellen zijn daarnaast ontstekingsbevorderend, wat betekent dat de kans op fysieke klachten en ziekten toeneemt.

Hormonen spelen een heel belangrijke rol in je lichaam en ze veroorzaken bij disbalans een negatieve kettingreactie. De klachten kunnen van persoon tot persoon verschillen.

Wist je dat intensief sporten ook stress is voor je lichaam?

Chronische stress lost niet vanzelf op. Waarschijnlijk heb je al van alles geprobeerd, yoga, mindfulness, supplementen, ademhalingsoefeningen, mediteren, acupunctuur, meer bewegen etc. Al deze zaken stimuleer ik, maar ze helpen maar tijdelijk! Je kunt weer even door en na een tijdje komen je klachten als een boomerang en vaak heftiger terug.

WAT DAN WEL?

Stress heeft niet te maken met de situatie die stress bij jou veroorzaakt, maar hoe jij hier op reageert. Waar jij stress van krijgt, daar blijft je partner of collega rustig onder. Herkenbaar?

We zijn allemaal uniek en iedereen functioneert op zijn of haar eigen manier. Door te onderzoeken wàt het is dat bij jou die stress veroorzaakt, kun je leren om hier anders mee om te gaan.

Door jezelf beter te leren kennen en in te zien waarom je doet zoals je doet, krijg je nieuwe inzichten, waardoor je anders gaat reageren en veel minder stress hebt, waar je eerder wel veel stress van kreeg.

Wil je meer weten over hormonen, hoe je stress kunt verminderen, hoe je meer in balans komt, hoe je gezonder ouder wordt en je energieker, gelukkiger en vitaler voelt?
Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief waarin ik veel waardevolle informatie met alle plezier met je deel.

Het is mijn passie om zo veel mogelijk mensen te stimuleren om het beste uit zichzelf te halen, zodat ze vitaler, gelukkiger en meer in balans zijn zodat ze de regie over hun eigen leven hebben.